10 tipů pro použití interaktivní tabule

10 tipů pro použití interaktivní tabule

Výuka se v dnešní době neustále vyvíjí a přináší nové technologie, které mohou obohatit způsob, jakým se studenti učí. Jednou z těchto inovací je interaktivní tabule, která se stala neocenitelným nástrojem pro učitele a žáky. V tomto článku vám přinášíme 10 tipů, jak využít interaktivní tabuli ve výuce, ať už jste učitel nebo student.

1. Zvýšení zapojení žáků do výuky

Jednou z největších výhod interaktivní tabule je možnost zapojit žáky do výuky. Žáci mohou přímo na tabuli kreslit, psát a řešit úkoly. Tím zvýšíte jejich motivaci k učení a zapamatování látky.

2. Vizuální prezentace

Interaktivní tabule vám umožňuje prezentovat informace a učivo v atraktivní vizuální formě. Použijte grafiku, obrázky a videa, abyste učivo udělali zajímavějším a snadno zapamatovatelným.

3. Neustále online

Připojte interaktivní tabuli k internetu a vyhledejte zajímavé materiály, které souvisí s tématem probírané látky. Můžete například použít online encyklopedie, mapy, simulátory, hry nebo kvízy.

4. Škola hrou

Hry na interaktivní tabuli jsou skvělým způsobem, jak učit a zároveň si získat pozornost žáků. Existuje mnoho vzdělávacích her, které lze použít k rozvoji dovedností a znalostí. Pro mladší žáky existují speciálně navržené hry pro děti na interaktivní tabuli. Tyto hry pomáhají rozvíjet dovednosti jako je počítání, čtení nebo logické myšlení.

5. Připravte se dopředu

Využijte softwaru, který je pro interaktivní tabule k dispozici a vytvořte si prezentaci, která bude obsahovat text, obrázky, videa, zvuky, animace nebo interaktivní prvky. Uložte si prezentaci na USB nebo do cloudu, abyste ji mohli snadno spustit na tabuli.

6. Týmová práce

Interaktivní tabule pro školy podporují spolupráci mezi žáky. Umožňují propojení s dalšími zařízeními, jako jsou tablety, notebooky nebo smartphony. Můžete tak vytvářet skupinové projekty, sdílet obrazovku nebo komunikovat s jinými třídami či školami.

7. Tak, jak to vyhovuje právě vám a vašim žákům

Přizpůsobte si tabuli podle svých potřeb. Interaktivní tabule nabízejí různé možnosti nastavení jako je jas, kontrast, barva, velikost písma nebo orientace. Psát a pracovat na tabuli můžete prstem nebo interaktivním perem. Zkrátka využívejte tabuli dle svého vkusu a potřeb vašich žáků.

Interaktivní tabuli můžete ovládat přímo prstem.

8. Pracovní listy na interaktivní tabuli

Vytvářejte pracovní listy a úkoly tak, aby je žáci mohli vyplňovat přímo na interaktivní tabuli. Je to nejen ekologické a snižuje to použití papíru, ale také to činí výuku a úkoly pro žáky zajímavější.

9. Několik režimů na výběr

Interaktivní tabule mají obvykle několik režimů, například režim bílé tabule nebo si vyberete z vlastního pozadí, například pozadí čtverců nebo linek. Můžete si vybrat ten režim, který se nejlépe hodí k vaší lekci a aktivitě.

10. V nápaditosti se meze nekladou

Buďte kreativní. Interaktivní tabule jsou flexibilní a nabízejí mnoho možností, jak obohatit a zpestřit výuku. Nebojte se zkoušet nové věci, hledat inspiraci nebo se učit od ostatních. Interaktivní tabule jsou vaším spojencem, ne nepřítelem.

Interaktivní tabule jsou skvělým nástrojem pro modernizaci výuky a zvyšování zapojení žáků. S těmito 10 tipy můžete začít využívat potenciál těchto technologií a udělat výuku ve škole ještě zajímavější a efektivnější.

Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.