Grafomotorika a její rozvoj díky tabuli

Grafomotorika a její rozvoj díky tabuli

Ptáte se, jak může souviset grafomotorika a tabule? Možná se budete divit, ale velmi. Každý rodič jistě chce vývoj dítěte podpořit co nejvíce. Díky popisovatelné tabuli má dítě možnost se vyjádřit. V článku se o grafomotorice a jejím rozvoji dozvíte více.

Co je grafomotorika?
Grafomotorika představuje soubor psychomotorických činností, které jsou vykonávány při psaní a kreslení. Dítě při psaní vykonává účelné pohyby, které vycházejí z koordinace oka a ruky. S vývojem dítěte se tento soulad zdokonaluje a umožňuje dítěti spontánní grafický projev a později i psaní.
Je ideální vytvořit dítěti v domácím prostředí dostatek podnětů a aktivit, které budou zdokonalovat jeho dovednosti (Grafomotorika, 2012). 

Kresba a grafomotorická cvičení
Rozvoj dítěte podporuje kresba. Možnost zaznamenávat si v podobě kresby svoje zážitky či fantazijní prožitky. Pro rozvíjení jemné motoriky a grafomotoriky je dobré vést děti ke kreslení a dbát na správný úchop fixy či jiných psacích potřeb. 
Dle Mlčákové (2009) se grafomotorická cvičení u dětí začínají pohybem ve stoje, kdy vedeme pohyb z ramenního kloubu na velké svislé ploše. Začínáme s dítětem kreslit na tabuli. Využijte k těmto začátkům naše bílé magnetické tabule, které snadno připevníte na stěnu. Díky barevnému rámu je lze vhodně sladit s barvou pokojíčku vašeho dítěte. 

Kresbou a grafomotorickým cvičením pomůžete podpořit rozvoj svého dítěte.

Velká psací plocha
Tímto způsobem přistoupíte k rozvoji dítěte mnohem zábavnější formou než představují tradiční metody. Popisovatelná magnetická tabule disponuje velkou plochou na psaní. Na výběr k tabuli máte fixy v několika barvách. Tabuli jednoduše smažete stěrkou, která je navíc magnetická, takže bude držet na kterémkoliv místě tabule. Vyhnete se tak velké spotřebě papírů nebo nepořádku z gumování, který si rozhodně každý z nás pamatuje. 

Tabule na fixy nabízí velkou psací plochu.

Využití tabule v kterémkoliv věku
Velká plocha tabule vzbudí v dítěti odvahu. Na začátku kreslí jednoduché tvary, jako jsou vlnovky, kruhy či osmičky. Později kombinuje různé tvary a barvy. V předškolním věku již zvládá kreslit postavu či velká tiskací písmena. Díky grafickému projevu se dítě zdokonaluje a ruka se uvolňuje. Zároveň se učí koncentrovat. 
Tabuli však dítě využije i během školní docházky. Zapíše si na ni úkoly, domácí povinnosti nebo si na ni může magnetem připevnit fotky či diplomy, které během školního roku získá. 

Tabule může sloužit i na zábavu.

Vše se dá shrnout do pár bodů. Malování, kreslení a vybarvování je třeba podporovat u dětí už od raného věku. Pomáhá to v nich vzbudit odhodlání a podporuje to jejich fantazii. Velký prostor bílé tabule jim nabízí neomezené možnosti a vytváří prostor k jejich vyjádření. 
Podívejte se na naši nabídku designových tabulí a vyberte si tu, která se bude hodit právě do vašeho dětského pokojíčku.

Zdroj: 
Grafomotorika. Grafomotorika [online]. Copyright © 2012 [cit. 05.04.2022]. Dostupné z: http://www.grafomotorika.eu/grafomotorika/

MLČÁKOVÁ, Renata. Grafomotorika a počáteční psaní. Praha: Grada, 2009. Pedagogika (Grada). ISBN 978-80-247-2630-4.

Beáta Tomanová
Autor: Beáta Tomanová
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.