Jak na rušivé zvuky u reproduktorů

Jak na rušivé zvuky u reproduktorů

Pořídili jste si kvalitní ozvučení do školních učeben či zasedacích místností, ale nejste spokojení s kvalitou zvuku? Často za to mohou nekvalitní propojovací kabely mezi reproduktory. 

Zvuková kabeláž je při instalaci interaktivních sestav často vedena společně, nebo poblíž kabelů silových/napájecích, video přenosových a podobných. Tyto typy kabeláží kolem sebe šíří tzv. rušení, které ovlivňuje kvalitu zvuku. Proto je důležité dbát na kvalitu propojovacích kabelů. Pokud se při instalaci použijí kabely nekvalitní a špatně stíněné (odolnost vůči rušení) může následně docházet k šumění, zkreslení a celkově ke špatné reprodukci zvuku. Pozor si musíme dát i při výběru koncovek - konektorů, protože reproduktory se dají zapojit mnoha způsoby.  

Různé druhy napájecích inputů reproduktoru.

Propojovací kabely

Jsou kabely dodávané společně s reproduktory. V balení jsou většinou „základem“, který se využívá pro propojení na krátké vzdálenosti s minimálním okolním rušením. Jejich délka je převážně 1-2 metry. Pro zachování kvality bychom nedoporučovali používání levnějších kabelů pro propojení delších než 5 metrů. Při montáži interaktivní učebny je nutné použití delších kabelů. Jejich délka může být až 20 metrů. V takovém případě je důležité použít kabely, které jsou dobře odstíněné a jednotlivé žíly kabelů mají dostatečný průměr, aby byla zachována kvalita zvuku a nedocházelo k rušení. 

V případě použití delších kabelů je důležité použít kabely, které jsou dobře odstíněné a jednotlivé žíly kabelů mají dostatečný průměr.

Koncovky typu CINCH

Koncovky typu CINCH jsou univerzálním typem propojení. Kvalita zvuku je primárně ovlivněna materiálem z jakého jsou koncovky CINCH vyrobeny. 

Koncovky typu CINCH.

Zapojení koncovek typu CINCH.

Koncovky typu JACK 6,3 mm

Naše firma používá při montáži, jak kvalitní odstíněnou kabeláž, tak i kvalitní koncovky. Využíváme koncovky typu JACK 6,3 mm, které se postarají o to, že opět nebude docházet k žádnému rušení a vy si tak budete moct vychutnat nezkreslenou a věrnou kvalitu zvuku.  

Koncovky typu JACK 6,3 mm.

Zapojení koncovek typu JACK 6,3 mm.

Koncovky typu JACK 3,5 mm

Je nejrozšířenější konektor pro připojení sluchátek a reproduktorů. Koncovkou JACK 3,5 mm propojíte reproduktory s počítačem, telefonem či tabletem. Jak koncovky kabeláže, tak i materiál z kterého je JACK vyroben ovlivňuje kvalitu zvuku. Doporučujeme pozlacené provedení, které používáme.  

Koncovky typu JACK 3,5 mm.

Koncovky typu JACK 3,5 mm.

Reproduktory Presonus

Reproduktory značky Presonus řady Eris jsou studiové reproduktory, které se vyznačují výbornou kvalitou zvuku. Aby tato kvalita byla zachována, je nutné se při instalaci řídit doporučením a zvolit vhodnou kabeláž. Reproduktory řady Eris nabízíme v několika provedeních od odzvučení malých tříd až po velké přednáškové sály a posluchárny.  

Stanislav Dobrozemský
Autor: Stanislav Dobrozemský
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.