Jak pomoci prvňáčkovi naučit se číst a psát? Procvičujte na tabuli!

Jak pomoci prvňáčkovi naučit se číst a psát? Procvičujte na tabuli!

Jak pomoci prvňáčkovi naučit se číst a psát? Procvičujte na tabuli!

Máte doma prvňáčka a každý den si pokládáte otázku, jak mu správně vysvětlit, které písmenko se jak čte a píše? Čtení a psaní není jednoduchá dovednost. Musí se pravidelně trénovat. 

Proč je dobré učit se číst a psát na tabuli

První třídu se vyplatí nepodcenit

První třídu se vyplatí nepodcenit

Čtení je předchůdce psaní. Postupem času, kdy dítě zlepšuje své čtecí dovednosti, pusťte se do těch psacích. Dítě se učí rychleji číst, pokud se u toho učí zároveň i psát.
A právě k tomu jsou tu naše tabule. Na větší ploše se ruka lépe procvičí. Dítě může na tabuli zpočátku jen kreslit, co vidí kolem sebe, a tak trénovat jemnou motoriku. Po nějakém čase může na tabuli zkoušet tahy písmen, číslic a později i celá slova a jednoduché věty. Stíratelná tabulka je ideálním pomocníkem, když se děti učí psát.

Učení poslechem i očima

Dítěti dál sami čtěte. Když přitom bude slova i vidět, spojí si je rychleji. I čtení můžete udělat díky tabuli zábavnější. Chtějte, ať vám dítě namaluje postavičku z pohádky nebo něco, co si z děje zapamatovalo. Zapojíte tak více jeho smyslů.

Učení poslechem i očima
Nabourání stereotypu

Nabourání stereotypu

Pro prvňáčka může být velmi těžké zvyknout si na to, že každý den je najednou stejný. Každý školní den ve stejné místnosti, psaní domácích úkolů u stejného stolu. Zpestřete mu začátek školní docházky. Buďte kreativní. Nechtějte po něm jen psaní do sešitu, ale využijte k tomu tabuli. Probírají děti v prvouce zrovna roční období? Nechte je namalovat listy nebo sněhové vločky. Až bude dítě umět alespoň základní písmenka, může zkusit namalovat vaši rodinu a popsat ji.
 
Tabule jsou magnetické. Připevněte dítěti na tabuli písmenka či číslice, které zrovna probírají, a nechte mu je obkreslit. Postupně si je může zkusit namalovat samotné. 

Škola hrou aneb nechejte dítě bavit se

Nezapomínejme ani na Komenského školu hrou. Nebojte se ji vyzkoušet i doma. Jeden z tipů pro procvičování, především českého jazyka, je skládání slov z jednotlivých písmen. Vyrobte si kartičky s písmeny a připevněte je magnetem na tabuli. Zábavně tak můžete s dítětem trénovat například doplňování písmen nebo tvrdého a měkkého y/i.
 
Zahrajte si na školu doma, ale otočte si role. Vy, jako rodiče, budete v pozici žáka a vaše dítě v roli učitele. Nechte jej, ať vám vysvětlí, jak se píše, které slovo nebo jak spočítat příklad 2 + 3 na tabuli.

 

Škola hrou aneb nechejte dítě bavit se
Zkrátka, nápaditosti se meze nekladou. Využijte tabuli ke zpestření školních začátků vašeho dítěte. Rozvíjejte jeho dovednosti, čtěte, pište, malujte.
Beáta Tomanová
Autor: Beáta Tomanová
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.