Jak s přehledem zvládnout zkouškové období

Jak s přehledem zvládnout zkouškové období

Už je to tu zase. Zkouškové! Pár týdnů v roce, které jdou na nervy nejednomu studentovi. Nejdříve hledáte milion aktivit, které jsou přednější než učení. Vysát, utřít prach, podívat se, co je nového na Instagramu, co přibylo v lednici nebo na Netflixu. Před blížícím se termínem zkoušky už většinou hledáte milion způsobů, jak se co nejrychleji naučit ta zatracená skripta. Pojďte se v rámci prokrastinace podívat na pár našich tipů a zefektivnit svoji přípravu na zkoušku.

Jak si nejlépe zapamatovat co nejvíce informací a vstřebat probranou látku? Je prokázáno, že si vždy zapamatujete lépe to, co vidíte. Jeden ze způsobů je tvorba myšlenkových map. Jedná se o grafické uspořádání klíčových pojmů. Jde o jednu z nejpoužívanějších kreativních technik, která člověku pomáhá hledat nápady a strukturovat souvislosti. Stačí vzít tabuli, fixu a graficky nebo formou obrázku si vytvořit myšlenkovou mapu z učiva. Když uvidíte jednotlivé názvy či hesla před sebou, bude se vám látka daleko lépe pamatovat.

Myšlenková mapa na tabuli.

Zapisujte si poznámky z toho, co už umíte, rukou, nikoliv na počítači. Ruční psaní poznámek podporuje aktivnější přístup k učivu a napomáhá látce porozumět. Počítač vás navíc může rozptylovat snadným překliknutím například na sociální sítě. Tím, že si budete zapisovat poznámky na tabuli, šetříte také životní prostředí, protože nespotřebujete spoustu papírů, které se vám tedy nebudou nikde hromadit.

Poznámky na tabuli.

Lámete si hlavu nad tím, jak zlepšit paměť? Při učení zapojte více smyslů a řekněte si o znázorněné látce nahlas. Mozek si zapamatuje více, pokud informace vidí napsané a navíc je slyší. Klidně si udělejte díky tabuli takovou imaginární přednášku a představte si, že vy sami vyučujete. Pomáhá to sumarizovat důležité poznatky a s využitím tabule to může být i zábava.  

Díky psaní poznámek na tabuli tak zapojíte nejen oči (čtení textu), ale i hmat (psaní ručních poznámek) a nezapomeňte na sluch a důležité pasáže si nahlas odříkejte.  

Díky jejímu magnetickému povrchu můžete svojí tabuli doplnit i tištěnými poznámkami.

Nezapomínejte ani na aktivní odpočinek. Běžte si zaběhat nebo na procházku se psem. Formou odpočinku může být i nějaká manuální činnost, například montáž naší tabule. Zvládne to opravdu každý :). Vyčistěte si hlavu a zbavte se stresu.

Teď už vám můžeme popřát jen hodně trpělivosti u učení a štěstí u zkoušek!

Beáta Tomanová
Autor: Beáta Tomanová
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.