Jak se starat o křídovou magnetickou tabuli

Jak se starat o křídovou magnetickou tabuli

Jak se starat o křídovou magnetickou tabuli

Přichystali jsme pro vás přehled rad a tipů, jak se starat o keramickou tabuli na křídu. Jak ji správně mazat a zajistit udržení jejích ideálních vlastností?

NĚKOLIK TIPŮ

Příprava tabule k prvnímu použití

Příprava tabule k prvnímu použití

Narozdíl od hladké bílé tabule na fix má keramická tabule na křídu pórovitou strukturu. Póry je třeba před prvním použitím stejnoměrně zatřít vrstvičkou křídy. Toto stejnoměrné zatření zajišťuje jednoduchou mazatelnost při dalším popisování. Pokud se toto prvotní zakřídování neprovede, jednotlivé popisy způsobí nerovnoměrné zatření pórů a při mazání zůstanou popisy na tabuli viditelné. 

Vyhněte se hrubým a prašným křídám 

Nedoporučujeme používání levnějších kříd z důvodu jejich složení. Mohou obsahovat drsné částečky, které budou postupně zanášet povrch tabule. Prašné křídy neznamenají nekvalitní křídy, ale prach se z nich snadno šíří a vadí nejen alergikům, ale také přístrojům, jako jsou interaktivní projektory a další elektronická zařízení. Těm se poté výrazně snižuje jejich životnost. 

Vyhněte se hrubým a prašným křídám 
Používejte výhradně kvalitní křídy 

Používejte výhradně kvalitní křídy 

Nejvhodnější variantou jsou křídy vyrobené převážně z přírodních látek. Doporučujeme kvalitní bezprašné křídy, kdy při jejich mazání prach padá přímo na podlahu, a to díky jejich složení. Prach tak nevadí žákům ani přístrojům. Navíc kvalitní bezprašné křídy neobsahují drsné částice a jsou tak šetrné ke křídovému povrchu. Prodloužíte si tak mnohonásobně životnost tabule. Při jejich výběru dávejte pozor na to, aby bezprašné křídy neobsahovaly vysoké procento vosku či jiných pojivých látek. Tyto látky mohou zanášet póry tabule, která bude hůře mazatelná. 

Správné mazání křídové keramické tabule 

Jak konstrukce tabule, tak tabule samostná, je uzpůsobena k mazání na sucho. Používejte suché stěrky na křídu a kvalitní křídy a povrch si udrží počáteční kvalitu. Při častém mazání mokrou houbou se může na povrchu tabule usazovat vodní kámen. Vrstva vodního kamene způsobí to, že tabule jde hůře popisovat i mazat. 

Správné mazání křídové keramické tabule 
Čištění křídové tabule 

Čištění křídové tabule 

Při dodržování základních zásad údržby křídové tabule, jako je výběr vhodných kříd a převážné mazání tabule na sucho, je povrch téměř bezúdržbový. Jednou za měsíc důkladně smyjte povrch mokrou houbou. Po mytí tabule na mokro ji důkladně osušte, včetně rámů, a nechte řádně vyschnout. Povrch poté opět nakřídujte, aby byl připraven k dalšímu pohodlnému používání.  

Beáta Tomanová
Autor: Beáta Tomanová
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.