Letem tabulovým světem

Letem tabulovým světem

Školní tabule známe všichni od první třídy základní školy, někteří možná už od školky. Dá se definovat jako svislá plochá deska, která slouží pro psaní a prezentaci informací. Ne vždy ale měla takovou podobu, jaká se nám zřejmě vybaví. Tabule se v čase vyvíjely. Pojďme se společně podívat, jak se tato prezentační a učební pomůcka v čase měnila.

Vývoj školních tabulí v čase

Již v pradávnu se lidé snažili zaznamenávat své poznatky tím, co měli k dispozici. Kreslili do písku, ryli do zdí v jeskyních. Mezi nejstarší předchůdce školních tabulí patří hliněné destičky ze směsi hlíny a jílu.

První lidé své poznatky zaznamenávali na stěny v jeskyních.

Na konci 18. století došlo k rozvoji, kdy se začaly vyrábět desky z břidlice nebo kusu dřeva potaženého barvou a pískem. Nevýhodou však bylo, že učitel obcházel jednotlivé žáky a ti vypracovávali úkoly na svých „tabulkách" z břidlice či dřeva. Tabule nebyla umístěna ve středu třídy a nebyla dostupná všem, učitel se musel žákům věnovat individuálně.

K velké změně došlo na počátku 19. století. James Pillans, skotský profesor, vynalezl první školní tabuli. Představit si ji můžeme jako černou svislou plochu, na kterou se píše křídou (Školní tabule v 21. století? Časem zapomeňte!, 2019).

Rozvoj školních tabulí

Ve druhé polovině 20. století se začala objevovat nám známá zelená tabule, neboť zelená byla považována za příjemnější pro oči.

Další velkou inovací byl začátek používání bílých tabulí na fix. Ty se sebou přinesly řadu výhod, jako například suché mazání či využití bílého povrchu jako promítací plochy.

Klasická zelená školní tabula se začala objevovat v druhé polovině 20. století.

Interaktivní tabule

S vývojem technologií samozřejmě dochází k inovacím i ve školním prostředí. Tabule v mnohých třídách již nahrazují LCD panely či se bílá tabule doplňuje interaktivním projektorem. Díky těmto technologiím jsou informace názornější, komunikace aktivnější a zapojení žáků do výuky maximální.

Školní tabule jsou stále důležitým nástrojem v každé učebně. S vývojem technologie se však také mění a vyvíjejí tak, aby lépe vyhovovaly potřebám moderních studentů.

Zdroj:
Školní tabule v 21. století? Časem zapomeňte! Technický deník [online]. Copyright © Business Media CZ [cit. 20.04.2023]. Dostupné z: https://www.technickytydenik.cz/rubriky/denni-zpravodajstvi/skolni-tabule-v-21-stoleti-casem-zapomente_46381.html

Beáta Tomanová
Autor: Beáta Tomanová
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.