Na bezpečnosti záleží

Na bezpečnosti záleží

V poslední době se na školách velice rozšířilo moderní řešení v podobě interaktivních LCD panelů. Školy oceňují kombinaci dotykového LCD panelu a tabule s křídly s popisovatelným povrchem. Nepřichází tak o možnost při výuce psát na tabuli a celé řešení doplní LCD panel.  

Autor videa: Martin Libich

Od počátku dodáváme LCD panel s křídly pro jistotu vždy se zdvojeným zvedacím systémem. Záleží nám totiž na bezpečnosti a chceme ji zaručit i v dlouhodobém provozu. Test potvrdil, že dražší řešení je jednoznačně na místě. Máme jistotu, že se nikomu nic nestane a nedojde ani k pádu a destrukci LCD panelu. Pravidelné kontroly jsou však vždy nutností.

Hmotnostní rozdíl  

Z pozice výrobce tabulí nám na bezpečnosti záleží a chceme, aby naše výrobky dodávané do škol, byly spolehlivé. Kladli jsme si tedy několik otázek.  Je možné pylonový zvedací systém, vyvinutý původně pro tabule o hmotnosti přibližně 50 kg, zatížit velkým panelem s křídly s hmotností 100 kg, tudíž dvojnásobkem? Jak určíme, že je to bezpečné? A jak se celá sestava bude chovat v průběhu let provozu?  

Chtěli jsme znát odpovědi, proto jsme sestrojili testovací zařízení, které lze naprogramovat a simulovat reálný provoz.

Bezpečnost LCD panelů 

Hlavním rozdílem, oproti tabulím, je bezesporu vysoká hmotnost interaktivních LCD panelů. Panely se běžně umisťují na zvedací systémy primárně určené pro tabule, které jsou však mnohem lehčí. Je tedy na místě otázka, zda jsou takto umístěné panely bezpečné a jak dlouho zvedací systém zvýšenou zátěž vydrží.   

Bezpečnost na školách je bezpochyby jednou  z nejdiskutovanějších otázek. Zapomínat by se tedy nemělo ani na bezpečnost tabulí, u kterých se denně pohybují žáci a učitelé.  

Ukázka testovacího zařízení.

Ukázka testovacího zařízení.

První typ testování  

Nyní za sebou máme první typ simulace. Testovali jsme, co v reálném provozu, způsobí umístění LCD panelu s křídly na pylonový zvedací systém ekoTAB. Teď už víme, kdy se lanka opotřebují, jak rychle nastává destrukce a jaké parametry použitých komponent situaci zlepšují a jaké zhoršují.

Pravidelná odborná kontrola   

Testování jasně prokázalo, že dochází poměrně rychle k destrukci lanek a opotřebení některých dílců. Z toho důvodu je třeba nezanedbávat pravidelnou odbornou kontrolu zvedacího systému a celé sestavy. Kontrola včas odhalí začínající destrukci lanek. Ta rychle pokračuje a pokud se neřeší, končí pádem LCD panelu. V lepším případě dojde k jeho poškození, v horším případě může zranit kohokoliv, kdo se bude pohybovat kolem.  

Testování zátěže lanek.

Testování zátěže lanek.

Pylonový zvedací systém ekoTAB vydrží déle

Náš pylonový zvedací systém ekoTAB byl primárně vyvinut pro zatížení interaktivními tabulemi a projektory. Jeho robustní konstrukce a použití kvalitních lanek vydrží zvýšenou zátěž déle, než běžné pylonové zvedací systému. Je nutné věnovat pozornost různě nakoupeným a složeným sestavám, kdy výrobce mnohdy ani zatížení 100 kg negarantuje. Často ani  výrobce vůbec netuší, že někdo nakoupený zvedací systém přetížil. Různé přestavby a úpravy mohou být v tomto případě velmi rizikové.  

Pylonový zvedací systém ekoTAB vydrží déle díky jeho robustní konstrukci a použití kvalitních lanek.

Beáta Tomanová
Autor: Beáta Tomanová
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.