Vliv kvality montáže na výslednou kvalitu nákupu

Vliv kvality montáže na výslednou kvalitu nákupu

Stalo se Vám někdy, že jste zakoupili kvalitní produkt a po jeho montáži Vás jeho vlastnosti zklamaly? Dokázali jste určit příčinu?

Co si představíte pod termínem "kvalitní nákup"?

Co je kvalitní nákup? V mém pojetí je to nejen zvládnutí celého cyklu nákupu od výběru řešení, nakoupení, dodání, provedení montáže, zaškolení obsluhy. Vše včas a napoprvé. Je to i další následná péče o dodaný produkt, rady s provozem, zajištění rychlého servisu po dobu životnosti. Kvalitní nákup znamená i bezstarostný provoz. Proč bych si měl jako uživatel přidávat starosti? Takovou péči má solidní dodavatel garantovat. Dostatečně přesvědčivě, nejen slibem.

Jak vybrat dodavatele?

Měli byste o svém dodavateli něco vědět. Jak dlouho působí v oboru, kolik má zaměstnanců, jaký má obrat, tvoří nějaký zisk? Plní svoje povinnosti a má zveřejněny tyto informace podle zákona ve sbírce listin? Má relevantní informace na webu nebo se jedná o náhodný kontakt a po zaplacení faktury už o něm nikdy neuslyším? Jakou má reputaci? Nezaujal ve skutečnosti jen nízkou cenou a sliby, že se o vše postará? Možná se usmíváte.

V naší praxi denně odpovídáme na dotazy, kdy máte problémy s tabulemi, interaktivitou, montážemi a my vám je pomáháme řešit. Na otázku, proč se neobrátíte na toho, kdo vám tabule dodal, dostáváme tři odpovědi: „Dodavatel nereaguje“, „Dodavatel nás odbyl“, „Dodavatel to neumí vyřešit, nevíme si rady“. Proto pomáháme bez ohledu na to, o jaký výrobek se jedná. Je to pro nás výzva, poradíme si se vším. Chceme, abyste se mohli věnovat své práci, učit naše děti, ne řešit problémy s technikou.

Montáž má efekt na konečný výsledek

Velmi důležitou částí nákupu je montáž. Proč je montáž tak důležitá? Pořídíte-li si průměrný produkt, je pravděpodobné, že po průměrně zvládnuté montáži, budete s jeho užitnými vlastnostmi průměrně spokojeni. Dostali jste tedy to, co jste očekávali, vše je v pořádku. Pořídíte-li si však špičkový produkt, pak nekvalifikovaná montáž jeho vlastnosti degraduje. Ve výsledku jste dostali méně, než jste očekávali, cítíte se ošizeni. Prostě to není ono, příčinu však neznáte. To je situace, která není příznivá ani pro Vás, náročné uživatele, ani pro nás, výrobce špičkových produktů.

Kvalifikovaným odborným montážím věnujeme velkou pozornost. Pečlivě školíme naše pracovníky, zaškolujeme pracovníky partnerských firem, protože se na školách denně setkáváme s tím, že montáže nejsou zvládnuté v potřebné kvalitě. Dnes se nejedná jen o tabuli, jedná se o další techniku s ní spojenou. Množství kombinací, výrobců a dodavatelů roste. Projektory ST, UST, interaktivní projektory, interaktivní tabule, LCD panely, vizualizéry, počítače. Vše musí být vyladěné, funkční, spolehlivé a především bezpečné. Na jedné straně náročnost montáží roste, na druhé straně nepolevuje přístup části dodavatelů „máme šikovné lidi“, oni se s tím nějak vyrovnají. Byly doby, kdy jsme tomu věřili. Nyní už ne.

Dopad na funkčnost a bezpečnost?

Výsledky vidíme na školách. Sebešikovnější člověk nemůže odvést kvalitní práci, když takovou činnost dělá 4x za rok. Nedotažené a chybějící šrouby nebo prodřené kabely jsou toho velmi častým důkazem. Tady se už jedná o bezpečnost kantorů a žáků. Kdo za to může? Já jsem viníka našel. Je to „Montáž zdarma“. Nevěříte? Může být kvalitní a kvalifikovaná práce zdarma? Když chceme doma něco opravit, sháníme dobrého a kvalifikovaného řemeslníka. Není nejlevnější, je však zárukou, že se vše podaří podle našich představ. Máme na něj výborné reference, často i osobní doporučení od dobrého známého. Chápeme, že za dobrou práci je třeba dobře zaplatit a rádi to děláme. V případě nákupu ve škole máme často zcela jiný přístup. Reklamace na produkty a služby poskytnuté zdarma uplatnit nejde, to není příliš známo. „Montáž zdarma“ pak může vyjít pěkně draho.

My ve VMS montáže zdarma neděláme. Nedokázali bychom vysvětlit našim montážníkům, proč na dodacím listu, který si nechávají podepsat, je napsáno “montáž zdarma“, přitom po nich chceme špičkově odvedenou práci. Nechápou, proč jejich kvalitní práce nemá pro zákazníka žádnou hodnotu a nechce ji zaplatit. Chceme, aby měli motivaci namontovat vše včas, správně, bezvadně, včetně úklidu. To je náš standard, ze kterého neslevíme. Má-li mít takový kvalifikovaný pracovník hrubou mzdu 25 000,- Kč, lze snadno spočítat, jaký je náklad zaměstnavatele a kolik musí účtovat za hodinu výkonu takového pracovníka včetně cesty a přípravy na montáž. Hodinová sazba 400,- Kč je sazbou na spodní hranici. Jsou-li dodavatelé, kteří účtují méně nebo vůbec nic, nabízí se otázka, jak svoje pracovníky platí a zda odvádí zákonné odvody. Ze státních peněz bychom šedou ekonomiku podporovat neměli.

Jaký je závěr?

Koupí kvalitních produktů si ušetříte spoustu starostí, času a nákladů příštích období. Proto je takový nákup hospodárný, jinak by kvalitní produkty nemělo smysl vyrábět a dodávat. Jedině kvalifikovaná montáž garantuje, že produkt bude mít zachovány skutečně všechny svoje užitné vlastnosti a nebudu se cítit zklamán.

Libor Kožoušek
Autor: Libor Kožoušek
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.