Jak vybrat správný povrch tabule?

Jak vybrat správný povrch tabule?

Jaký povrch tabule je vhodný pro vaše použití a jaké jsou mezi nimi rozdíly? V tomto článku vám přinášíme přehled povrchů pro školní tabule, kancelářské tabule a pro tabule do domácnosti.

<strong>Vlastnosti</strong><br />
povrchů tabulí

Vlastnosti
povrchů tabulí

  1. KERAMICKÝ POVRCH: 
    vysoce odolný, výborně mazatelný, magnetický, vhodný pro promítání ST a UST projektorů a interaktivitu.

  2. LAKOVANÝ POVRCH: 
    méně odolný než keramický povrch, magnetický, dobře mazatelný.

  3. MATNÝ KERAMICKÝ POVRCH (LG): 
    vysoce odolný, hůře mazatelný, snižuje odlesk od stropní nebo dlouhé projekce projektorů.

  4. S POTISKNUTÝM POVRCHEM: 
    libovolný grafický návrh, magnetický, dobře mazatelný, nedochází k odírání potisku.


Keramická tabule pro popis fixem

Keramika je nejkvalitnější povrch, který se v současnosti používá pro výrobu především školních a kancelářských tabulí. Nanáší se ve vrstvách na ocelový plech a vypaluje se při vysokých teplotách. Tímto postupem vzniká bílá tabule pro psaní fixem, která má dokonale rovinný a hladký povrch. Hladký povrch umožňuje snadné mazání tabule. Rovinnost povrchu je důležitá pro spojení tabule s interaktivním projektorem.  

Keramická tabule na fixy odolává mechanickému poškození, chemikáliím i teplu. Díky tomu je povrch vhodný do vytíženého provozu. Povrch tabule je možný potisknout odolným sítotiskem s možností rastrů (linky, notová osnova, čtverce). Na keramický povrch tabulí ekoTAB poskytujeme záruka 25 let.

 ➜ Keramické tabule

Školní tabule na fixy a křídy TRIPTYCH na stojanu.


Keramická křídová tabule

Pórovitá keramická vrstva je nanášena na ocelový plech a vypalována při vysoké teplotě. Díky odolnosti keramického povrchu nedochází k poničení povrchu křídou, která může obsahovat drobné kamínky. K mazání keramické tabule na křídy se nepoužívá mokrá houba. Při tomto způsobu mazání se může na povrchu tabule usazovat vrstva vodního kamene, která způsobuje horší popisovatelnost a obtížnější mazání tabule.

Povrch tabule je možný potisknout odolným sítotiskem s možností rastrů (linky, notová osnova, čtverce). Výrobci nabízí černou, modrou a zelenou barvu keramického povrchu. Nejčastější barvou pro školní tabuli na křídu je zelená, která je dostatečně kontrastním podkladem bílé křídě a zároveň šetří oči. 

 ➜ Křídové tabule

Keramická křídová tabule ŠKOL K.


Keramická tabule LG s matným povrchem

Tabule s matným povrchem se používá v případě, že chceme tabuli využívat i jako projekční plochu pro dlouhou a stropní projekci. Matný keramický povrch snižuje odlesk od lampy projektoru v zorném poli pozorovatele tzv. hotspot. Matný povrch LG má hrubší strukturu, může se tedy o něco hůře mazat než hladký keramický povrch. 

Tabule s povrchem LG doporučujeme do méně vytíženého provozu. Uplatnění najdou především v kancelářích a na místech s nízkou intenzitou popisování. 

 ➜ Tabule s povrchem LG

Keramická tabule na fixy MANAŽER K - LG.


Lakovaná tabule pro popis fixem

Lakovaný povrch, někdy také označován jako emailový, je levnější alternativou k povrchu keramickému. Lak je nanášen na ocelový plech a vypalován. Povrch je náchylný k poškrábání a postupem času hůře mazatelný. Nesprávný čistič může způsobit naleptání povrchu, je proto nutné dbát na jeho složení. Ideální pro lakované tabule je například čistič ekoTAB, který lze použít na všechny druhy povrchů. 

Povrch tabule je možný potisknout odolným sítotiskem s možností rastrů (linky, notová osnova, čtverce). Lakované tabule doporučujeme do méně vytíženého provozu. Uplatnění najdou především v kancelářích a domácnostech.

 ➜ Lakované tabule

Lakovaná tabule na fixy s červeným rámem.


Potisknutá tabule popisovatelná fixem

Povrch je používán pro plánovací a rozvrhové tabule do výrobních či školních provozů. Grafický návrh se vytiskne na tabuli a zalaminuje se speciální fólií. Nedochází tak k odírání potisku. Používané fólie musí být kvalitní, aby poskytovaly dostatečnou odolnost a šly dobře mazat. 

Tabule s vlastním potiskem jsou skvělé jako designové tabule, tabule pro děti či tabule do kanceláří. Je třeba si dávat pozor na proříznutí a zvolení správného čištiče, aby nedošlo k poškození povrchu. 

 ➜ Tabule s potiskem

Potisknutá tabule popisovatelná fixem.


Dřevěná křídová tabule

Tabulové nátěry byly používány pro dřevěné tabule, které se v součastnosti už nevyrábí. Jsou postupně nahrazovány keramickými magnetickými tabulemi, jejichž povrch má nesporně lepší vlastnosti. Při mazání tabule mokrou houbou vznikaly rozlepené a popraskané plochy, které se postupem času špatně popisovaly a mazaly. Životnost a údržba takových tabulí nebyla jejich nejsilněší stránkou.   

Dřevěná křídová tabule.

Martin Libich
Autor: Martin Libich
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.