Lampové versus laserové projektory

Lampové versus laserové projektory

Lampové projektory se staly nedílnou součástí tříd a zasedacích místností. Na trhu se pomalu, ale jistě objevují projektory s laserovým zdrojem světla. Přední výrobci projekční techniky, například EPSON, Optoma, a další, již brzy zcela nahradí lampové projektory laserovými.

Jaké jsou rozdíly v technologiích a která bude vhodná právě pro vás?

Laserový a lampový projektor EPSON.

Lampové projektory by se neměly často vypínat a zapínat v krátkých intervalech, takové zacházení zkracuje životnost lampy. Rozpálená lampa by měla po vypnutí zchladnout než bude opět projektor zapnut a lampa se opět zahřeje na provozní teplotu. Lampové projektory jsou určeny spíše pro delší svícení.

Laserovému projektoru nevadí časté zapínání a vypínání v krátkých časových intervalech. Jsou méně hlučné a provoz laserových projektorů není nijak omezen. Hodí se tedy i do nonstop provozů, jako jsou výlohy obchodů, reklamní plachty apod. Narozdíl od lampových projektorů nejsou ani nároky na chlazení vysoké. 

Značka:EpsonEpson
Model:685W725W
Zdroj světla:LampaLaser
Interaktivita:NeNe
Svítivosti ANSI lm:3 5004 000
Rozlišení:WXGA 1280x800WXGA 1280x800
Kontrastní poměr:14000:12500000:1
Životnost (eco):1 000 h30 000 h
Vestavěný Miracast:NeAno
Záruka projektor:60 měsíců nebo 8 000 hodin60 měsíců nebo 12 000 hodin
Záruka lampa:60 měsíců nebo 1 000 hodin60 měsíců nebo 12 000 hodin

Cena lampového vs laserového projektoru

Lampové projektory jsou nejrozšířenější a cenově nejdostupnější projekční technologie. V závislosti na výrobci, projekční vzdálenosti a nabídce funkcí se pohybují projektory v cenové relaci cca 25 - 100 tisíc Kč. Pro školní a firemní prostředí.

Laserové projektory jsou řádově dražší o pár tisíc, až desítky tisíc. Cenu ovlivňuje hodně faktorů, například jestli se jedná o UST nebo ST projektor. Zaleží také, jestli je projektor bez interaktivity nebo s interaktivitou. 

Všeobecně tedy můžeme říct, že laserové projektory jsou dražší zhruba o 10-20 %. Nicméně laserové projektory nabízí řadu výhod, proč si připlatit.

Kvalita obrazu

Jedním se základním parametrem mezi lampovým a laserovým projetorem je svítivost

Svítivost u lampových projektorů je omezená. Kvalita obrazu také souvisí se svítivostí lampy, která se vysvicuje a kvalita obrazu klesá. Lampa ztratí během prvních stovek hodin až 20 % své svítivosti a poté postupně stárne/slábne.

Laser nabízí mnohonásobně lepší svítivost než projektor lampový. Celkově se dá obraz laserového projektoru hodnotit jako živější a lépe čitelný. Narozdíl od lampových projektorů není pokles svítivosti od počátku provozu skokový. Laserovým projektorům klesá svítivosti lineárně od začátku. 

Životnost lampového vs laserového projektoru 

Životnost lampy u lampového projektoru je zhruba 4000 – 10 000 hodin, jedná se o poměrně velké rozpětí. Životnost je závislá především na místě, kde se projektor provozuje. Závisí jak na prašnosti místnosti, tak teplotě, vlhkosti a dalších aspektech. Projektory se musí čas od času čistit od prachu, případně se vymění filtr. Pokud se projektor zanese prachem, nedochází u něj k dostatečnému odvodu tepla. Projektor se tedy nedokáže dostatečně chladit a zkracuje se tím jeho životnost. U projektorů lampových to platí dvojnásob. Lampa klade na chlazení vysoké nároky.

Životnost laserových projektorů je zhruba 20 000 – 30 000 hodin, což je mnohonásobně vyšší než u lampových projektorů. O laserové projektory se během jejich životnosti nemusíte prakticky starat, stačí pouze vyčistit/vyměnit filtr a projektor funguje dál. Pro vás to znamená to, že i kdybyste projektor provozovali každý den v roce na 3 hodiny, tak vám laserový projektor vydrží téměř 20 let.

Servis

Velikou výhodou lampových projektorů je jednoduchý servis. Pokud lampa dosvítí, praskne nebo dojde k jinému poškození, snadno se vymění za novou. 

Nevýhodou laserových projektorů je omezená možnost servisu. Jakmile laser „dosvítí“, projektor je prakticky k vyhození, protože zdroj světla, laser, nelze vyměnit. 

Interaktivita

Řada lampových projektorů je vybavena interaktivitou. Špičkami na trhu školních a firemních interaktivních projektorů je bezesporu EPSON, ale na trhu se pohybují i další velcí hráči. Použité technologie těchto předních výrobců jsou velice spolehlivé, interaktivita se dobře ovládá a dotyk je přesný.

Nová generace laserových projektorů opět přináší posun v interaktivní technologii. Například interaktivní projektory EPSON mají přepracovanou dotykovou jednotku a vylepšené vlastnosti a funkce. Oproti starší generaci projektorů jsou tyto nové, laserové projektory zase o krok dále. Interaktivita a celkově práce s nimi je velice přirozená a snadná. 

Stanislav Dobrozemský
Autor: Stanislav Dobrozemský
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.