Myšlenková mapa na tabuli

Myšlenková mapa na tabuli

Myšlenkové mapy patří mezi moderní kreativní metody. Myšlení a učení touto formou je zábavné jak pro děti, tak pro dospělé. Trénuje představivost a obrazové myšlení. A kde jinde myšlenkové mapy ve školním prostředí kreslit než na tabuli?  

Co to jsou myšlenkové mapy a k čemu slouží? 

Myšlenkové mapy představují oblíbený nástroj, který slouží k uspořádání jakéhokoliv tématu, problému či myšlenky, jež stojí v centru dění. Umožňují zvládat množství informací, zpracovávat je a dát jim strukturu. Díky zaznamenání informací touto metodou z vás často spadne tlak a strach, že jste něco zapomněli. Představují přehled informací a jasně ukazují souvislosti, vztahy a možné problémy. Jsou nápomocné všude, kde je třeba organizace a strukturování (Müller, 2013).  

Na papír nebo na tabuli? Na tabuli! 

Pro tvorbu myšlenkových map se dá využít několik nástrojů. Mezi starou klasiku patří samozřejmě tužka a papír. Jsou ale taková témata, u kterých potřebujete dostatek prostoru. Ani papír o velikost A3 nemusí být dostačující. A co teprve tvorba myšlenkových map například ve firmách či ve školách. Jako přednášející potřebujete mapu tvořit na místo, kde ji všichni přehledně uvidí. Velikost však nemusí být jediným kritériem. Při tvorbě myšlenkové mapy často mažeme, doplňujeme uzly či měníme cesty. Popisovatelná tabule je pak nenahraditelná.  

Myšlenková mapa na tabuli.

Zapojte hravě celou třídu 

Výhodou myšlenkové mapy na tabuli je to, že na větším prostoru může pracovat více lidí současně a každý si vzít na starosti jednu konkrétní větev, respektive téma.  

Zejména ve školách, při výuce, tuto hravou formu učení rozhodně oceníte. Všechny naše tabule jsou magnetické, takže myšlenkovou mapu můžete doplnit o obrázky, fotky, pracovní listy nebo jakékoliv texty, které snadno připevníte magnetem.  

Jak bílé tabule pro popis fixem, tak zelené tabule pro popis křídou, skvěle vybaví vaši třídu. Jsou vhodné i do specializovaných učeben. Barevné možnosti křídel se dají libovolně nakombinovat. Využijete je jak v učebnách fyziky nebo chemie, tak v učebnách jazyků. Podívejte se, jaká další řešení pro školy nabízíme, či jaká už jsme realizovali a přistupte i vy k moderní formě výuky.  

Nejlepší je, si všechny nové nápady ihned zapsat.

Zdroj: MÜLLER, Horst. Myšlenkové mapy: jak zlepšit své myšlení, paměť, koncentraci a kreativitu. Praha: Grada, 2013. Poradce pro praxi. ISBN 978-80-247-5057-6. 

Beáta Tomanová
Autor: Beáta Tomanová
Formulář byl úspěšně odeslán.
Nastala chyba při odesílání formuláře.

NAVRHNEME VÁM OPTIMÁLNÍ ŘEŠENÍ.NAPIŠTE NÁM PODROBNOSTI.

Lucie Krejčí
Lucie Krejčí Vám ráda pomůže

(uvedením telefonu urychlíte komunikaci)

Poskytnuté osobní údaje zpracováváme podle našich zásadách zpracování osobních údajů.